Halaman Utama » , » Kelebihan Menyegerakan Berbuka Puasa

Kelebihan Menyegerakan Berbuka Puasa

| Kelab Pembimbing Rakan Siswa UniSZA | Sunday, July 22, 2012
 
Daripada Sahal bin Said r.a. bahawa Rasulullah s.a.w. bersabda: Orang yang menyegerakan berbuka puasa setelah masuk waktunya akan mendapat kebaikan yang berterusan.
 
(Riwayat Bukhari Dan Muslim)
 
Huraian Hadith: 
1. Orang yang berpuasa disunatkan segera berbuka setelah diyakini masuknya waktu Margrib, sebaliknya makruh hukumnya jika sengaja dilewat-lewatkan tanpa sebarang sebab yang munasabah.
2. Antara hikmah disunatkan agar segera berbuka puasa ialah supaya kita tidak tergesa-gesa dalam mengejar waktu solat di mana ia memberi kesempatan untuk kita rehat seketika sebelum mengerjakan solat Maghrib dan sebelum bergegas menunaikan solat Isyak dan Tarawikh pula selepasnya.
 
Kelebihan Berbuka Puasa Dengan Kurma
 
 
PEPATAH Arab ada menyebut, rumah bagi segala penyakit itu adalah perut. Ini bermakna, jika kita dapat menjaga perut atau mengawal apa kita makan, kita dapat mencegah diri daripada banyak penyakit.

Sehubungan itu, bukanlah sesuatu yang pelik, apabila banyak nas agama yang membincangkan tentang faedah kesihatan yang diperoleh daripada amalan berpuasa.

Amalan berpuasa seperti yang disyariatkan agama bukan sebagai satu ibadah. Sebaliknya, untuk menjaga kesihatan dan meningkatkan daya tahan.

Bagaimanapun, ada segelintir di kalangan kita selepas berbuka akan makan beberapa kali selepas itu. Tidak kurang yang menjamu selera di luar rumah selepas berbuka.

Selesai bersembahyang tarawih, ada juga yang menyambung makan. Trend seumpama ini mungkin tidak begitu popular di kalangan kita. Tetapi tidak di kalangan masyarakat Arab.

Trend menjamu selera secara terus-menerus sehingga waktu sahur ini telah menjadi sebahagian daripada kehidupan mereka.

Ini kerana, di hampir kebanyakan negara Arab, mereka menjadikan malam hari di bulan puasa seolah-olah waktu tengah hari mereka. Kebiasaannya, mereka akan berjaga sepanjang malam sehingga waktu sahur dan tidur pada waktu tengah hari.

Bagaimanapun, seorang ulama besar zaman silam, Ibn Qaiyyim al-Jauziyyah, melalui kitab at-Tib an-Nabawi, merumuskan kaedah kesihatan yang diamalkan oleh Rasulullah sejak lebih 14 kurun yang lalu.

Amalan yang baik ialah makan sedikit saja waktu berbuka puasa. Kemudian tunaikan solat maghrib. Selepas solat maghrib baru makan malam. Itulah amalan yang baik dengan ajaran Islam dan kesihatan.

Rasulullah menganjurkan kita agar berbuka puasa dengan kurma. Mungkin masih ramai tidak mengetahui mengapa kurma sering kali disebut sebagai manisan paling sesuai ketika berbuka puasa.

Selain kandungan kalorinya yang tinggi, ia juga mudah dihadamkan ketika berbuka puasa.

Namun, khasiat yang lebih istimewa yang mungkin tidak disedari ialah ia mampu merendahkan risiko serangan angin ahmar.

Kandungan karbohidratnya yang tinggi membolehkannya memberi tenaga yang tinggi.

Malah, kandungan tenaga yang dimiliki kurma menandingi antara keluarga besar buah-buahan.

Pada masa yang sama, ia juga mengandungi zat gizi penting bagi fungsi tubuh iaitu kalium khusus untuk kebaikan jantung dan pembuluh darah.

Galian ini berfungsi untuk membetulkan denyutan jantung, mengaktifkan pengecutan otot-otot dan mengatur tekanan darah.

Paling menakjubkan, ada kajian mendedahkan makanan yang tinggi kandungan kaliumnya mampu merendahkan risiko serangan angin ahmar.

Gula yang terkandung dalam kurma mudah diserap dalam tubuh tanpa perlu melalui proses yang panjang. Atas sebab itulah, kurma dianggap sebagai buah yang paling ideal untuk hidangan berbuka puasa atau sahur.

Selain itu, kurma diketahui mengandungi pelbagai vitamin penting lain seperti vitamin A, tiamin, riboflavin, niasin, zat besi, vitamin B, asam nikotinat, serat dan bermacam-macam lagi.

Dalam setiap 100 gram kurma kering, terkandung vitamin A 50 IU, tiamin 0.09mg, ribofalvin 0.10mg, niasin, 2.20mg, serta kalium 666mg. Zat-zat gizi ini berfungsi membantu memberi tenaga, menjaga kulit, saraf agar sentiasa sihat.

Kurma juga mengandungi banyak garam galian lain seperti magnesium, potasium dan kalsium. Mineral-mineral ini sangat diperlukan tubuh. Serat kurma misalnya, dapat melancar dan mengaktifkan fungsi usus sekali gus memudahkan pembuangan air besar.

Sejenis bahan yang dikenali sebagai potuchsin seakan-akan hormon ini mampu melancarkan aliran darah dalam rahim dan mencegah pendarahan rahim.

Sehubungan itu, kita seharusnya memakan buah kurma bukan hanya pada bulan puasa sahaja. Kurma baik dijadikan pembasuh mulut selepas makan atau menggantikan makanan ringan yang rata-rata mengandungi karbohidrat, garam, lemak dan gula berlebihan yang boleh membawa pelbagai jenis penyakit.

Tip berbuka dan bersahur yang berkesan:
- Berbuka dengan buah atau air
- Tunaikan solat maghrib terlebih dahulu bagi memberi peluang perut menghadamkan makanan
- Kurangkan makanan yang berminyak, berempah dan pedas
- Kurangkan kadar makanan dari biasa
- Elakkan minum air sambil makan. Makan secara perlahan-lahan.

Elakkan:
- Makan terlalu banyak ketika bersahur
- Makan makanan yang pedas atau berempah
- Makan terlalu banyak daging terutama kepada mereka yang menghidap batu karang, gout dan alahan
- Mengulangi makan sepanjang malam
- Kurang minum air pada malam hari atau lebih minum air semasa makan
- Tidur selepas kenyang makan
- Merokok.
 
Posted By : PRS UniSZA

0 ulasan:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
Copyright 2011 @ .::P.R.S UniSZA::.!
Design by PRS UniSZA | Bloggerized by PRS UniSZA and AltafDarwish | Powered by Sahabat PRS